top of page
  • selenacolpa

Bruiloft: budgettips om minder dan €15.209 uit te geven!Volgens het Nationaal Trouwonderzoek 2015 kost de gemiddelde trouwerij €15.209. Een bedrag waar je van alles van mag vinden. Maar waar ik juist door geïnspireerd raakte waren de leuke tips en alternatieven voor je bruiloft. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Ik vind het leuk om te horen welke leuke alternatieven jij op je bruiloft had. Kijk ook op mijn Pinterest voor meer creatieve ideeën.

Cintha Rood schrijft in haar stuk dat een traditionele trouwerij om 10u start. Dan volgt het eerste officiële gedeelte, taart, receptie, borrel, diner en dan los gaan op je trouwfeest. Zij geeft terecht aan dat als je afwijkt van dit schema, er een wereld voor je open gaat. Lees ook haar artikel op de website van het AD.

Bruidsfoto's

Ik ben zelf dagelijks bezig met fotografie en visagie. Dus ik weet hoe mooi goede foto's kunnen worden. Er zijn echter genoeg alternatieven als je met minder kwaliteit genoegen neemt. Zo zijn er veel hobbyfotografen die mogelijk de foto's voor je willen maken. Ook zijn er constructies in de fotografiewereld waar fotografen gratis foto's van je willen maken. Time For Prints (TFP) heet dit en is vaak bedoeld om het portfolio van professionals aan te vullen. In dit principe brengt eenieder iets in. In dit geval breng jij de bruidssetting mee en de fotograaf zijn expertise om foto's te maken. De fotograaf blij dat hij zijn portfolio kan aanvullen en jij blij met gratis foto's. Een search op Google levert al heel wat resultaten op. Kijk hier eens naar.

Een alternatief is dat je gasten de foto's maken. Iedereen heeft tegenwoordig een mobiel waar je goede foto's mee kunt maken. Vraag je gasten de foto's naar een gratis app te uploaden en stel direct een fotoboek samen. Hoe handig is dat!

Bekijk ook mijn video eens om ideeën voor je bruidsfotografie op te doen.


Ringen

De ringen zijn het huzarenstukje voor je bruiloft. Er gaat echter een vreemd fenomeen achter de wereld van trouwringen schuil. Dit is te vergelijken met die in de babywereld. Ook dit is een wereld van emotie. Zo wordt ook in deze wereld ingespeeld op je emotie en het feit dat je helemaal op een roze wolk zit. Ook deze branche creëert een context waar alles hallelujah is. Door het creëeren van deze context gaan de prijzen ook gelijk drie keer over de kop. Door termen als baby en trouwen te vermijden kun je al behoorlijk besparen op je kosten.

In het kader van ringen uitzoeken, kun je in plaats van trouwringen ook schitterende andere ringen kopen. Hier een voorbeeld van mooie ringen bij mij in Den Haag bij juwelier van Willigen.

Trouwjurk

Dit is een heel gevaarlijk onderwerp. Wie droomt er niet al sinds zijn geboorte van om als prinses te trouwen in de mooiste jurk die je maar kunt vinden. Het vinden van deze mooie jurken is juist niet het probleem. Bij Weddings in Rotterdam zie ik geregeld de mooiste jurken voorbij komen. Maar ook hier kun je na goed zoeken boffen met de prijs.

Een alternatief is om websites als Marktplaats en Ebay af te zoeken. Hier staan exemplaren op die zo goed als nieuw zijn. Zoals je begrijpt kan dit enorm in de kosten schelen.

A gift from heaven is the webshop van ASOS. Op het moment dat ik zocht waren er 1284 artikelen te vinden. Je zou toch zeggen dat daar iets tussen moet zitten...

Weddingplanner

Een weddingplanner is natuurlijk heel handig en kan een hoop stress van je wegnemen. Tegenwoordig zijn er echter ook een hoop apps en online tools die jou en je ceremoniemeester kunnen helpen met het plannen en organiseren van je bruiloft.


In deze tools komen alle onderwerpen naar voren die je voor je bruiloft moet regelen. Zo vergeet je niets en houd je alles overzichtelijk op één plaats bij. Na wat Googlen heb ik gemerkt dat dit een hele wereld is. Zo heb je apps die je klassieke bruiloft organiseren. Maar ook apps die je creativiteit verder op gang brengen. Tot aan apps die je man helpen om zijn das helpen strikken. Ik zou de mogelijkheden van al deze apps echt eens bekijken. Onderaan deze pagina staan wat handige links. Een app van Nederlandse makelij is Wow plan your wedding.

Buitengewoon ambtenaar

Het vak van buitengewoon ambtenaar wordt steeds interessanter. Zo was het 'vroegah' een uitzondering als je iemand kende in deze kringen. Maar het beroep wordt steeds populairder. Ook onder jongeren. Zo sprak mijn vriend laatst een collega die zelf buitengewoon ambtenaar was geworden. Mogelijk ken je zelf ook iemand in deze kringen. Voordeel is dat deze mensen dicht bij je staan en je zodoende meer gevoel bij hebt. Een ander voordeel kan zijn dat ze het goedkoper voor je willen doen. Wie niet waagt die niet wint! Op de website van Buitengewoon trouwambtenaar.nl staan een hoop ideeën die je verder kunnen helpen.

Drukwerk

Met drukwerk kun je ook enorm op de kosten besparen. Zo kun je gebruik maken van de gratis voorbeelden die beschikbaar zijn. Zo heb je geen extra kosten voor een persoonlijk ontwerp. Kaarten voor de tafelschikking kun je eenvoudig op gekleurd papier afdrukken. Wat helemaal goedkoop en creatief is als je iemand in de familie of vriendenkring hebt die de kaarten zelf zou willen ontwerpen of creatief wil bewerken. Voorbeelden van gratis ontwerpen kun je hier vinden op de website van WeddingChiks. Zoek ook eens op Google naar 'freebies weddingcards'.

Bloemen

Bloemschikken is echt een vak apart. Als ik zelf wel eens een boeket in een goede bloemenzaak haal valt het me op dat bloemen bij elkaar brengen nog geen boeket maakt. Hoogteverschillen, kleuren en allerlei bladeren erin maken het helemaal af.

Toch kun je zelf ook proberen om een boeket te maken of ken je iemand in je kringen die hier bedreven in is. Op Pinterest is in ieder geval genoeg inspiratie te vinden. Bekijk ook tutorials op YouTube waar wordt uitgelegd hoe je het beste een bruidsboeket maakt. Misschien dat je het aandurft om zelf aan de slag te gaan.


Trouwschoenen

Oelala! Vrouwen en schoenen... Ik kwam op Pinterest weer een schitterende top zoveel tegen met schoenen voor je bruiloft. Het water loopt je uit de mond als je die ziet. Maar ja, zoals je begrijpt zijn die vaak onbetaalbaar! Of je moet heel goed zoeken. En dat is ook wat je moet doen als je wilt besparen op je schoenen. Kijk ik hoef hier natuurlijk niet aan een vrouw uit te leggen hoe je het beste kunt shoppen, moet wachten op de sale of naar outlets moet gaan om te kunnen besparen.

Een alternatief is om je hakken te lenen van goede vriendinnen. Tegenwoordig heeft iedere vrouw wel vriendinnen met hakken die je zelf ook wel eens aan zou willen. Daarnaast is het uitlenen van kleding steeds normaler geworden. Zo bestaan er heuse kledingruilparty's. Op de website van The Perfect You staat helemaal beschreven hoe je dit kunt organiseren.

Bruidsmake-up en haarstyling

Als Make-up Artist weet ik hoe je vrouwen kunt laten stralen en het mooiste in ze naar boven kunt halen. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €208 en één van de laagste kosten voor je bruiloft. Uiteraard zijn er een paar alternatieven als je hier op zou willen besparen. Zelf doen ligt dan het meest voor de hand. In mijn andere artikel leg ik uitgebreid uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat ook erg leuk is om te doen en alvast in de stemming te komen, is een workshop in make-up en haarstyling te volgen. Zo kun je met vriendinnen een leuke avond beleven én je kunt tips en adviezen opdoen voor het opbrengen van de bruidsmake-up op de dag zelf. Kijk gerust eens bij mijn producten als je dit interessant vindt.

Bedankje gasten

Het bedanken van je gasten is altijd wel zo netjes. Uiteraard kun je hier op besparen. Maar zoveel hoeft het ook weer niet te kosten. Het belangrijkste is dat het een persoonlijk bedankje is. Geef ook een bedankje per koppel en niet per persoon. Het is klein, maar ook dit scheelt weer. Voorbeelden kunnen zijn het meegeven van een mooie roos, het versturen van een bedankkaartje of het meegeven van een Polaroid waar je met het bruidspaar op staat.

In het stuk van het AD las ik over een anti katerpakket met aspirines en een energiedrankje. Ook dit kost niet veel en kan erg handig zijn kan ik je vertellen!


Diner

Volgens het onderzoek ben je gemiddeld €50 per gast kwijt aan versnaperingen en diner. Door het anders aan te pakken kun je ook hier weer op besparen. Tegenwoordig is BBQen helemaal hot en zijn de Weber BBQ's niet aan te slepen. Wees creatief en vraag je vrienden en familie hun BBQ mee te nemen. Zo kun je flink besparen op het standaard 7-gangen diner. En BBQen zorgt direct voor een lekker ontspannen sfeer. Daarnaast ken ik geen man die het niet leuk vindt om te BBQen. Zo zijn ook de mannen helemaal in hun element.

Ook zelf koken is helemaal in. Met programma's als 24Kitchen is iedereen een chef kok. Mocht je mensen in je omgeving hebben die goed kunnen koken, zou je hen ook kunnen vragen je diner te bereiden. Bij ons in Den Haag heb je de Hotelschool zitten. Uit ervaring weet ik dat ook zij erg goed kunnen koken en zelf ook catering en diners aanbieden. Mogelijk zou je hier ook eens naar kunnen informeren.

Als alternatief voor je brunch en/of receptie kun je zelf een Engelse high-tea verzorgen. Ook dit is vrij eenvoudig zelf te organiseren door scones te bakken, thee te zetten, et cetera. Daarnaast zijn er veel mensen die zelf etagères en servies hebben die je eventueel kunt lenen.


Trouwlocatie

Uit het onderzoek komt naar voren dat je gemiddeld €6.287,- kwijt bent aan het afhuren van een trouwlocatie, inclusief catering en versiering. Aangezien dit een behoorlijk bedrag is kun je hier aanzienlijk op besparen.

Voor wat betreft de catering heb ik laten zien wat voorbeelden zijn om het goedkoper aan te pakken. Qua lokatie kun je erover nadenken om je bruiloft in het park, je eigen tuin of die van een familielid of vriend te geven.

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf niemand in je omgeving hebt ben die over een grote tuin beschikt. In dat geval kun je ook denken aan het afhuren van een Belvilla of uitwijken naar België. Daar liggen de kosten voor een mooie lokatie een stuk lager. De tip van Cintia in haar artikel voor Airbnb vind ik ook een goede. Dit kan je zeker veel doen besparen. Bespreek wel altijd met de eigenaar wat de plannen zijn.

Meer tips en artikelen

  • Lees ook het artikel van Cintha Rood op de website van het AD.

  • Lees hier het Nationaal Trouwonderzoek 2015

  • Op de website van John Been fotografie staan nog meer apps die je kunnen helpen bij je bruiloft

  • Ook op de website van The Perfect Wedding staan originele apps die je creativiteit op gang kunnen helpen.

Veel succes met het organiseren van je bruiloft. Ik hoop dat mijn tips kunnen bijdragen aan jouw onvergetelijke dag. Ik vind het leuk om te horen welke leuke alternatieven jij op je bruiloft had. Veel geluk, Selena!

154 views0 comments
bottom of page